Приватбанк у кінці березня погасив борг перед НБУ по рефінансу ще на 2,2 млрд грн

Все про економіку та фінанси

Зі звітності НБУ випливає, що Приватбанк в кінці березня погасив борг перед Нацбанком по рефінансуванню на 2,2 млрд грн.

Таким чином, обсяг відповідних боргових зобов`язань Приватбанку перед регулятором зменшився до 2,3 млрд грн.

Нагадаємо, в кінці лютого Приватбанк погасив борг перед НБУ по рефінансуванню на 3 млрд грн.

На початок 2017 року - тобто фактично відразу після націоналізації - обсяг боргових зобов`язань Приватбанку перед регулятором становив 18 млрд грн.

Раніше Приватбанк за спонукання НБУ утримувався від погашення рефінансування, поручителями по якому були Ігор Коломойський та пов’язані з ним структури, сподіваючись таким чином стимулювати процес погашення заборгованості корпоративних позичальників перед банком.

НБУ заявляв про сумнівні операції в Приватбанку (у т.ч. інсайдерське кредитування) в період до націоналізації на 5,5 млрд дол. Ігор Коломойський цю інформацію заперечував.

У 2018 році Нацбанк подав 148 позовів проти Ігоря Коломойського (як поручителя) та пов’язаних з ним 32 компаній – майнових поручителів про стягнення близько 10 млрд грн (за кредитами рефінансування 2008-2015 років).

Згодом Нацбанк зазначав, що суди вже ухвалили 21 рішення на його користь про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями Приватбанку на 1,2 млрд грн, 18 з яких набрали законної сили, а виконавчі документи були направлені в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання.

Разом з тим, у січні 2020 року НБУ повідомляв, що Верховний Суд відмовився задовольнити його позов до одного з поручителів Приватбанку по рефінансу - ТОВ "Гаджибей" (за інформацією НБУ, ця структура пов`язана з І. Коломойським). Суди обґрунтували свою позицію тим, що НБУ повинен був здійснювати стягнення застави з ТОВ "Гаджибей" лише у випадку неможливості списання коштів з банківських рахунків Приватбанку.

26.02.2020 Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційні скарги НБУ та Приватбанку й залишив без змін рішення Госпсуду м. Києва від 17.12.2019 (в справі №910/13013/19), яким було задоволено позов АТ “Нікопольський завод феросплавів” до Приватбанку та стягнуто з відповідача на користь позивача 21,85 млн грн, які “Нікопольський завод феросплавів” як поручитель, виконавши мирову угоду, сплатив Нацбанку в рамках часткового погашення заборгованості Приватбанку по рефінансуванню.

Згідно з судовими матеріалами, “Нікопольський завод феросплавів” передавав у заставу для НБУ рухоме майно (тепловози, напіввагони) вартістю 40 млн грн. Відповідне обтяження було знято після виплати поручителем для кредитора 21,85 млн грн, як це було передбачено мировою угодою (затвердженої ухвалою Госпсуду Дніпропетровської області від 28.08.2019 у справі №904/2382/18).

31.10.2019 Госпсуд Дніпропетровської області затвердив ще одну мирову угоду між Нацбанком і АТ “Нікопольський завод феросплавів” як майновим поручителем за кредитними зобов’язаннями Приватбанку.

У кінці січня 2020 року Приватбанк - на фоні мітингів під своїм головним офісом працівників Нікопольского заводу феросплавів - повідомив, що виплатив підприємству 21,8 млн грн, виконавши рішення Госпсуду м. Києва від 17.12.2019.