Ердоган звільнив главу ЦБ через підвищення облікової ставки

Все про економіку та фінанси

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган в третій раз з 2019 року змінив главу центрального банку, відправивши у відставку призначеного на цю посаду в листопаді 2020 року Начі Агбала. Його наступником став Сахап Кавчіоглу - професор економіки з стамбульського університету Мармара, констатує DW.

Останнім часом Агбал кілька разів різко піднімав базову процентну ставку, пояснюючи це боротьбою з інфляцією. 18 березня він розпорядився підвищити її відразу на 200 базисних пунктів з 17% до 19%, очікувалося при цьому підвищення тільки на 100 базисних пунктів.

Президент Ердоган неодноразово закликав до зниження ставок. Новий глава турецького Центробанку також виступає проти підвищення процентних ставок.

Начі Агбал, який займав у минулому пости міністра фінансів і керівника стратегічного і бюджетного управління в адміністрації Ердогана, змінив на цій посаді Мурата Уйсала, який, в свою чергу, зайняв позицію керівника головного фінансового регулятора Туреччини в липні 2019 року і в першу чергу знизив базову процентну ставку .

Мурат Четінкая, який очолював турецький центробанк до цього, займа посаду з квітня 2016 року. Причиною його звільнення були розбіжності з президентом Ердоганом з приводу політики центробанку - Четінкая відстоював незалежність цього інституту. Серед іншого Ердоган неодноразово вимагав зниження процентних ставок з метою стимулювання економіки, з чим був незгодний Четінкая.

Курс турецької ліри став знижуватися в кінці 2017 року. У 2018 році в Туреччині вперше за десять років була зафіксована рецесія, сталася обвальна девальвація ліри, а безробіття сягло рекордних показників.

Із 2018 року до теперішнього часу ліра втратила половину своєї вартості по відношенню до долара.

Серед причин економічної кризи в Туреччині експерти називають "перегрів" економіки, допущений Ердоганом після 2016 року, коли в країні відбулася спроба військового перевороту. Після цього президент Туреччини, серед іншого, став намагатися урізати незалежність центрального банку.